Basement Level

Basement Level11. Mess Hall12. Canteen10. Hall of Honor / 10th Street Entrance

Click on a number in the floor plan to view details, or return to the virtual tour menu.

10. Hall of Honor / 10th Street Entrance

The walkway from the sidewalk to the 10th Street side entrance was completely reconstructed, creating a second ADA-accessible entrance to the building. Inside the entry door is an added switchback sloped walkway created for ease of accessibility. The raised plinths at the columns and the lit niches in the walls were created for the veterans managing the building to display memorabilia and historic photos. This turned an accessible pathway into an important feature of the building—a Hall of Honor and the motif continues down the hallway. To the left of the sloped walkway is a new set of wood-framed stairs providing an egress from above and access from the main floor of the building.New decorative elements were added to the Hall of Honor and basement hallway areas, including the cast headers and columns. These elements were fashioned to harmonize with the original design elements, but not imitate them.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

11. Mess Hall

At the basement level is a dining/mess hall with polished concrete floors and ash double doors. New ash cabinetry and counters providing ease of food service to the dining area were fabricated. Originally on the north side of the Mess Hall was a sunken handball court, later used for storage. The area had an ongoing groundwater leak. The floor level was raised and drainage added to eliminate the moisture problem. This space now functions as a mechanical area housing new HVAC equipment. Adjacent to the dining area is an added ADA-compliant commercial kitchen. Hallway seating was added at the Mess Hall’s exit.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

12. Canteen

Across from the Mess Hall is the Canteen, reconfigured from the original bar. The room’s exposed finishes tell the history of the Veterans Hall, with its original steel and wood structure, new shear walls, drink railings made of repurposed wood flooring that was dismantled during the rebuild, exposed pipes and overhead air ducts. These elements provide the Canteen an industrial look and feel and show the extensive structural and engineering work.Additional construction on the basement level includes new electrical and mechanical spaces, new ADA-accessible men’s and women’s restrooms, subgrade waterproofing and insulation. Restroom door hardware was repurposed from the original building.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5